Djurgårdsrundan

Så tror jag att dom säger. Djurgårdsbrunnsvikenrundan är så långt att säga ;) Det här var i helgen. Jag tar ju bilder på telefonen varje dag för att uppdatera er men jag gillar inte bloggappen på telefonen så det tar emot lite.


Morgonsoffan i SVT

Vi fick en uppgift i samband med studiebesöket på SVT. Det var att göra om studion där Morgonsoffan håller till. Temat var lekfull vår. Tekniken var valfri men jag passade på att göra den i SketchUp på datorn nu när jag kommit in lite på det. Där kunde jag alltså bygga upp studion i 3D och sedan välja vilken vinkel jag ville visa från.
 
 
Jag gjorde här en fondvägg med björkar, blåsippor på canvas och det vårigaste av allt (i min värld), stenar! Ni vet när gruset tinar fram på gården hemma i Häggis, då är de vår :) Jag föredrar ändå stilrena studios när det är att dom sitter ner och pratar. För mycket intryck gör att man inte lyssnar på vad dom säger och åt andra hållet så får det ju inte vara för tråkigt. Men jag är nöjd med min idé.
 
Jag har faktiskt köpt en interaktiv utbilning i Adobes alla program för bildbehandling och webdesign (tex Photoshop, Illustrator, InDesign, Dreamweaver,Flash Pro, JavaScript, HTML5). Totalt 37 kurser är det men då ingår även sånt som internet-marknadsföring och hur man driver ett onlineföretag. Man har ett år på sig att gå igenom de totalt 500 timmar kursmaterial som finns. Det ska bli väldigt intressant och jag är så ivrig att få sätta igång. Tur jag har lov en vecka nu :) Jag kan ju lite smått i många av programmen men det vore skönt att lära sig från grunden.
 
Nu slocknar mina ögon snart. Godnatt på er!
 
 

Tjoho, jag är ikapp!

Nu jäklar har jag bombat er med bilder från senaste veckan. Skönt att komma ikapp. Jag vill ju att ni ska få se allt roligt vi gör. Ja nu har jag inte lagt ut några bilder från studiebesöket på Svt men..

Annars gjorde jag rawfood-semlor här om dagen. Det var nog något jag gjorde fel för det blev någon kostig eftersmak. Eller så var det kanske den två år gamla kardemumman som jag hittade här i ett skåp :P Eller olivoljan istället för kokosfett.. Men cashewgrädden var JÄTTEGOD! Jag hade dock inget päron hemma heller. Men mums ändå!

 

 

Mandel- och kardemummabulle

0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar
0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter
0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön
ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)
En nypa salt
1 tsk kardemumma
2 tsk kokosfett med kokossmak

Cashewgrädde

1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h
0,5 st päron (ca 100 g)
1 st dadel (ca 15 g)
0,5 tsk äkta vanilj
ca 2 msk vatten

Gör så här

Förberedelser: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna minst 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken.
Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.

Först mandel- och kardemummabullarna:

  1. Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat.
  2. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna.
  3. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats.
    Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.

Sedan cashewgrädden:

  1. Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Jag brukar inte diska mellan bulle och grädde så det behöver inte du heller göra
    Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten.
  2. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.
  3. Den riktigt ambitiöse kan pudra över lite kokosmjöl för att få florsockerkänsla, men det gör inte jag.
 
 
Här hittade jag receptet: http://smartamaten.se/category/asas-tankar/

Tema: Saga

I torsdags hade vi heldag med vår inredningslärare Siv och ljussättning enligt schemat. Men vi blev överraskade med att få skylta ett fönster med temat saga, för att sedan ljussätta det enligt konstens alla regler. Det var ju lite friare än vanligt men nu börjar man ju tänka på all komposition som Anneli lärt oss så dom blev jättefina. Jag och Sandra valde prinsessan på ärten :) Tyvärr har jag knäppt med mobilen så vårt fina ljus syns inte så bra på dom här bilderna.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Här har vi finaste hattsagan. Den måste jag läsa snart igen och uppleva fina barndomsminnen.

 

Askungen

 

Pippi

 

Rödluvan

 

Kejsarens nya kläder


Affisch

I ämnet grafisk form fick vi uppgiften att göra en affisch till valfritt arrangemang. Jag gjorde en affisch till en påhittad uggleutställning här på Kulturhuset. Jag älskar ju ugglor i alla former utom verkliga :) Sängkläder, smycken, barnkläder, inredning. Ja dom finns ju överallt nu men ärligt talat så äger jag nog bara ett par örhängen med ugglor. Det får bli ett mission. Jag har sett fina ljuslyktor på Lagerhaus om jag inte minns fel.


Dockor

Klä dockor så att det ser naturligt ut är inte alltid så lätt. Det gäller att tänka på var vecken hamnar när vi rör oss och samtidigt framhäva och försköna plaggen så mycket som möjligt. En intressant men väldigt hektisk dag. Man skulle behöva bra mycket mer tid för att få testa sig fram men det är väl förhoppningsvis något man får tid med under praktiken. Som för övrigt bara är tre veckor bort nu! Umeå here I come ;)

 

Vi fick två och två klä en docka efter ett tema. Vi fick Rockigt.

 

Preppy

 

Bohemisk

 

60-tal ? 

 

Romantisk


Textilexponering

Textil kan vara lite knepigt att få snyggt i ett skyltfönster då det är platt. Då gäller det att tänka till och göra så att det händer något och helst ger betraktaren idéer så den kommer in i butiken med en gång och handlar. Vi skulle alla ha med ett gäng tekniker i skyltningen. Tygerna skulle veckas, hängas, draperas, sträckas på vägg eller golv, klä in ett podie och exponeras på något vis på golvet. Det övre fönstret har jag och två andra tjejer gjort. Det var lite svårt till en början att välja tyger då de andra i klassen hade gått lös i förrådet redan och roffat med sig allt som kändes modernt. Men vi lyckades tillslut :)

 


Fotokurs

I helgen går jag en fotokurs för att lära mig att knäppa kort med systemkameran. Utan att använda autofunktionen då :) Det är fantastiskt att se vad enkelt man kan ta otroligt bra bilder med lite kunskap om kamerans funktioner. Jag trodde aldrig att det skulle vara så intressant som det var. Det stod ett så klockrent citat på väggen i klassrummet. 
 
 
Sen fick vi såklart lite hemläxa innan vi fortsätter imorgon. Vi skulle testa de tre olika funktionerna som vi gick igenom idag, bländare, slutartid och ISO. Det var kul men hjärnan fick ju arbeta lite :P
 
De här nedre bilderna har jag tagit med en lång slutartid. 2,5-3 sekunder hade jag alltså på mig att föra en lampa i luften innan bilden var "klar". Bilderna går att klicka upp så dom blir stora.
 
 
 
Sen gjorde jag såklart en paj så jag skulle ha något roligare motiv än blomkrukor. God var den ju också som tur var. En av mina favvopajer, laxpaj. Ena bilden fokuserade jag på pajen med ett lågt bländartal och den andra på vinet med högre bländare. 
 
 
 

Tusan också

Jag hamnar i efterkälken. Har ju massor med bilder att visa. Men efter idag är jag ledig i 10 dagar så det kommer :) Kraaaam!

Kolla på det här förresten. Lidl alltså.. Blää! ;)


Heartbreak

Då var avskedet gjort och jag trodde aldrig jag skulle behöva säga det men mitt hjärta värker. Fy vad jobbigt det är att säga hej då ibland. Jag sitter här på Arlanda Express och ögonen är alldeles tårfyllda. Men jag ser det som ett bra tecken på att vår kärlek fortsätter att spira. Snart är det här kapitlet avslutat och nya äventyr väntar. Vi slutar aldrig smida planer, jag och min Danneman. Men nästa gång tänker vi hålla nere avståndet lite ;)


Bananapancakes

Dagens pannkisar på kylning. Tre ägg, en banan och lite havregryn, (och pyttelite fiberhusk om man har hemma).

Ha en fin alla hjärtans dag mina älsklingar där hemma.


Min bara min

Jag ska berätta om dagens butikhängning och omstyling av Morgonsoffan i SVT men det får bli en annan dag. För nu ska jag sova ordentligt så jag vaknar på rätt sida imorgon ;) För då ni kommer min raraste Danneman. Imorgon är det dessutom 1 år sedan vi bytte ringar så det blir gomat och myspys. Ja jag vet att det är Alla-hjärtans-dag imorgon också men det är en annan sak. Eller? Jo vi bestämmer det. Då firar vi den på fredag istället för då har jag bokat bord på en italiensk restaurang här på Östermalm :) Och på lördag blir det bio. Vi går all in i helgen. Vi måste ta igen all tid vi missar tillsammans i vår. Men det går. Vi hinner nog träffas två gånger på de här fem månaderna. Kärlek på avstånd va? Närmare bestämt 120 mil :)

Omnia vincit amor!

Det här kortet är knäppt 14 februari 2012. I vår fina medaljonghall i huset ;P


Tio budord får avsluta kvällen


Köket är min oas

Jag inser mer och mer att mat och bak är min terapi. Jag grubblar inte över något så länge jag är i köket. Säkert 80% av tiden jag är hemma tillbringar jag där. Lagar jag inte mat så klurar jag på nya recept. Jag tycker om att hitta bra grundrecept och sedan göra om dom med de ingredienser jag föredrar. Det är inte sällan jag säger "Spännande, det här har jag aldrig provat förut". Numera skrattar jag åt mig själv när jag är på väg att säga det för det börjar låta som att jag hittar på. Men jag finner någon charm och förmodligen något kreativt lugn i att exprimentera mig fram till supergoda och nyttiga rätter. Men nu börjar jag faktiskt ha en hel del måltider som jag är riktigt nöjd med och som även i mitt kök återkommer både till frukost, mellanmål och middag.
 
En kvinna i klassen, som frågar efter recept varje gång jag berättar om kvällens matlagning, föreslog härom veckan att jag borde göra en egen kokbok eller i alla fall en receptsamling av något slag. Jag har aldrig tänkt den tanken med det satte genast igång en liten tankeprocess. Hon var i alla fall en given köpare lovade hon ;) Så jag sa att jag kunde göra ett exemplar i alla fall.
 
Maten är nog liknande det här nya LCHQ tror jag. Jag är inte riktigt inläst på den dieten men det står för Low Carb High Quality. Och jag använder inte så mycket fett i form av bacon och grädde utan med mot avocado och olivolja.
 
Ikväll gjorde jag en jättegod spenatsoppa (nytt för mig) som innehöll ägg (bra protein) men det passar såklart jättebra med kokt ägg till soppan också. Annars var det bara fryst spenat, mjölk, grönsaksbuljong och lite redning i.
 
 
Under tiden soppan stod till sig gjorde jag gottigheter till helgens finfrämmande. Snickerskaka. Faktiskt också något jag aldrig gjort förut utan det är Lova som stått för den delikatessen. Äta har jag däremot gjort i mängder senast i julas. Det är ju farligt gott. Men jag bytte såklart ut sockret mot stevia och hade bara på ett tunnt lager mörk choklad men i det här fallet var det nog mest för att jag inte har vanligt strösocker hemma :) Bakningen var lite oplanerad men jag gillar att testa fler recept i väntan på att annat ska bli klart. Det har blivit mycket Low Carb-bröd och diverse mellanmåls-bars på senaste tiden.
 
 
Sen älskar jag att äta godis och bakelser ändå både på vardagar och helger så givetvis blev det en semla idag. Jag sprang in på bageriet här runt hörnet på vägen hem och hjälp vilket kaos det var där. Jag förstod ju att det var något speciellt med just det stället eftersom det var folktomt på alla andra ställen jag passerade. Så jag tog snällt en kölapp och trängde mig in i folkmassan. 37 kr styck kostade semlorna och efter lite googlande när jag kommit hem ser jag ju att detta bageri vann en tävling i "Stockholms bästa semla" förra året och kom på delad andraplats iår. Vilken tur man ska ha ibland! Och ja, den var jättegod. Smakade vanilj i mandelmassan och det tyckte jag om. Jag hade nog gärna tagit lite vaniljsmak i grädden också men det får jag väl exprimentera mig fram till på egen hand ;)
 
 

Dukning

Dagen började med dukning. 1,5 timma hade vi på oss att ställa iordning våra bord så det var full rulle på en gång. Vi gjorde en dukning med temat "Afternoon Tea Party". Där kom alltså mina otroligt torra scones med rågsikt och fiberhavregryn med i bilden :)
 
 
En annan grupp gjorde en fin dukning för en "vårdate" där det var frieri på gång :)
 
 
Eftermiddagen fortsatte med genomgång i projektplanering som avslutades med en liten workshop på en halvtimma där vi i grupp skulle göra en projektplanering för ett event vid nyöppningen av en butik. Vi skulle alltså komma på en affärsidé för en butik, hitta på ett bra event, finna de olika arbetsrollerna i projektgruppen, komma överrens om syfte, mål och vision samt hitta några bra bilder och klista upp allt i en moodboard. På en halvtimma?! Tror ni vi fick eld i baken eller. Redovisningen var så kaosartad att hela klassen grät av skratt så fort någon försökte säga något vettigt. Problemet var att vi hade bråttom till bussen som skulle ta oss till SVT. Vi hade fått strikta direktiv om att vara där senast 16.30 för sen släppte ingen in oss längre och tro på tusan att vi hann på minuten :) På SVT fick vi en guidad visning kring de olika studiona och information om hur de arbetar. Spännande. Vi fick bland annat kika in i bolibompastudion och den stora studion där dom spelar in programmet Labyrinten där barn tävlar. Bilder kommer imorgon. Nu är det natten. Puss och kram på er.
 
Här ser ni förresten lilla jag med mitt nya fina iPhone-skal.
Det ser ut som ett gammalt kasettband.
 
 
 

Scones och trollfasoner

Jag har förresten förberett morgondagens dukning med lite bakning idag. Vi ska duka upp ett Afternoon Tea Party. Scones gjorde jag nog sist i hemkunskapen tror jag :) Men nu blev det med rågsikt för det var vad jag hade hemma. Vi får se om dom åker i soptunnan efter fotot är taget :P


PS. Daniel kallade mig tjorvmaja idag när jag skickade det här kortet på mig. Jag förstår inte varför det är ett återkommande smeknamn?

Fast jag tror min trollmor har svaret ;)

 

 

 


MMS från min fialisa

Visst är hon för go min Anna. Jag är så glad att vi kommer nära varandra snart igen. Och Lova också denna gång. Jag trodde nog aldrig att jag skulle bli Umebo igen och nu kan jag inte tänka mig annat. Nu gäller det bara att hitta ett bra jobb. Den här utbildningen ger en så många möjligheter så jag är lite kluven just nu men jag hoppas att bitarna faller på plats längre fram i vår.

Sånna här MMS är i alla fall välbehövligt just nu. Jag behöver kärlek. Tur Daniel kommer hit på torsdag och stannar några nätter.

Imorgon ska det dukas, lyssna på konsten att projektplanera och så blir det studiebesök på SVT. Sen blir det platt fall i sängen när jag kommer hem skulle jag tro. Godnatt!


Vecka 7


Stockholm Furniture and Northern Light Fair 2013

Igår var jag på möbelmässan här i Stockholm. Trots ond hals :) Vad gör man inte för lite inspiration. Jag tror att dom flesta skulle uppskatta att gå på den mässan. Även om man inte är så mycket för inredning. Det är mycket smarta uppfinningar från unga designers och många arkitekt- och möbelsnickarskolor ställer ut sina fantastiska verk. Självklart för att locka andra att söka till skolan :) Jag tog totalt 102 foton med mobilen så ni får tyvärr inte se alla.
 
 
 

Exponering - komposition

Ja då var nästa exoneringspass i skyltrummet avklarat. 3 stycken skyltfönster per grupp på 1,5 dag + redovisning av  varje fönster. Det var inte dåligt va ;) Vi fick ett givet material som skulle skyltas samt en komposition så som horisontell, diagonal eller vertikal rörelseriktning, krysset eller korsets rörelseriktning, symmetrisk eller osymmetrisk komposition, komposition i centralperspektiv, triangelkomposition och kompositioner i en eller flera grupper. Ja det går att skylta på många olika vis men i alla skyltningar eftersträvar man att betraktarens öga ska titta på alla varor och helst gå in och köpa allt på en gång :)
 
Vi har ett förråd på skolan med alla tänkbara ting du skulle vilja använda i skyltningen. Det är helt galet att gå in dit. Du hittar bland annat grus, pinnar, tegelstenar, kottar, löv, kanelbullar, skor, parfymförpackningar, kläder, tyger, porslin och glas i alla varianter och färger, sugrör, servetter, dockor, speglar, korgar, lampor.... ja det finns allt helt enkelt :D
 
Åter till senaste skyltpasset. Först ska ni få se mina fönster såklart. Jag arbetade tillsammans med Sandra i min klass.
 
 
 
Vårt första fönster skulle bestå av plastprodukter i korsets rörelseriktning. Vi använde bland annat gamla lampskärmar :)
 
 
Sen var det poslin och glas som skulle exponeras som 1 grupp.
 
 
Så roligt att stapla och testa olika saker tillsammans.
 
 
I sista fönstret hade vi förpackningar i en triangelkomposition. Vi hittade massor med Yoggi Yalla flaskor i förrådet så vi körde på det och gick på med massor av gult, blått och frukter. Vi använde färdiga pappskivor som vi pusslade ihop på väggen. Supernöjd! Typiskt att det skulle stå en vattenflaska där i förgrunden.. :P
 
 
Det var alltså vad vi åstadkom på 1,5 dag. Hektiskt men riktigt roligt. Ni ska få se alla andras fönster också bara för att alla var så duktiga. Ingen av oss trodde nog att vi skulle klara av att prestera detta på så kort tid.
 
 
Svart och vitt i ett centralperspektiv
 
 
Svart och vitt med en svag accentfärg exponerat i 2 grupper
 
 
Skor i 1 grupp med 3 podier
 
 
Skor i en triangelkomposition
 
 
Skor exponerat i vågens rörelseriktning
 
 
Porslin och glas exponerat i centralperspektiv. Dom hann inte riktigt placera allt som dom ville men det blev bra iallafall :)
 
 
Porslin och glas i en osymmetrisk komposition
 
 
Plastprodukter i en horisontell rörelseriktning
 
 
Plastprodukter i en diagonal rörelseriktning
 
 
Naturmaterial i en vertikal rörelseriktning
 
 
Naturmaterial i en symmetrisk komposition. Dom här tjejerna är idésprutor båda två så dom hade lite svårt att hejda sig i sina skyltningar. Med tanke på den korta tid vi hade på varje fönster var det lite svårt för dom att hinna klart. Dessutom är dom väldigt symmetriska som personer så det var verkligen en utmaning. Det slutade med att detta fönster ser ut som ett ansikte. Ser ni ögon, näsa, mun, hår och viftande händer. Haha det var inte meningen :P
 
 
Dom gjorde även detta fönster så dom tyckte om att hänga grejor :P Otroigt tidskrävade. Här skyltade dom förpackningar i kryssets rörelseriktning. Parfymflaskor och parfymförpackningar.

Dream BIG!

Ledig fredag = fastna-vid-datorn-hela-dagen-dag. Klippa och klistra i datorn är lika roligt som när jag gör det för hand har jag märkt. Jag kan sitta i timmar och göra collage :) Jag har faktiskt funderat på att gå en fotokurs nu när jag ändå är här i Stockholm. Det kan jag nog ha användning av när det är dags för jobb igen. Jag börjar smida planer nu alltså. Det här kommer att bli bra. Bilden får tala idag ;) Kraaam!
 

Inredningsuppgiften

Någon dag senare än utlovat men här kommer lite bilder på inredningsuppgiften som vi ska redovisa på måndag. Den gick alltså ut på att vi fick en påhittad kund som vi skulle sälja in en inredningslösning till.
 
 
Här har vi min kund. "Kvinna, 35 år, miljöaktivist, frilansare och hundägare".
Det var den information jag fick om kunden och sen har jag själv, på låtsas förstås, intervjuat henne för att veta hur hon lever. En kundprofil i collageform fick hänga med under arbetets gång som jag kunde titta på.
 
 
En bild som säger allt ;) Klipp och klistra i mitt hjärta!
 
 
Här har jag gjort en moodboard som ska ge kunden en känsla av hur lägenheten skulle kunna se ut efter jag gjort mitt. Här tillkommer förmodligen lite ord innan redovisningen på måndag. Något som förstärker vad jag vill säga med min moodboard. Som retro, återvunnet, hållbart, grönt, växter, natur, enkelt.
 
 
Sen var det dags att möblera lägenheten på den planlösning som vi fick måla av med med hjälp av ljusbordet.. Phjuu allt för att lära sig grunderna. Vad är det för fel med kopiatorn? ;) Jag klippte ut möblerna i mönstrat papper för att få lite liv och rörelse.
 
 
När jag placerat möblerna i lägenheten kunde jag göra en såkallad elevation eller vägguppställning. En bild där man ser ett rum eller en byggnad rakt framifrån. Jag valde vardagsrummet för att visa kunden den väggmålning som jag vill göra. Det ska föreställa en maskros för den som inte ser det :P
 
 
Det sista vi skulle göra innan montering var något av rummen i perspektiv. Den fick vi göra på fri hand tack och lov så den slängde jag ihop på några minuter ;) Det tar tiiiiid att göra perspektiv exakt med linjal.
 
 
Och så var det montering. En 50x70 cm pappskiva klädd med tapetprover och blommor som jag klippte ur ett väldigt färgglatt tyg :) Et voilà!
 
 
Igår hade vi en heldag då vi fick lära oss grunderna i SketchUp. Ett program på datorn där man kan göra tex en lägenhet i 3D. Det vore fantastiskt roligt att lära sig det programmet lite bättre så man kan använda sig av det i arbetet eller privat. Ett smidigt sätt att visa hur det skulle se ut hemma om man vill göra om. Det finns att ladda ner gratis på internet för den som är nyfiken. Man kan ladda in en bild i programmet på tex en planlösning av den lägenhet eller hus man bor i. Sen bygger man upp väggarna med den bilden i bakgrunden så slipper man mäta och ha sig. De ska jag helt klart göra på mitt nästa boende ;) Det är tur att jag är lättlärd!
 
 
 
Här har jag en bild från köket sett i det vardagsrum som jag tänkte att "min kund" Annie ska få se :D
Man kan i programmet även göra tex en film där man går runt i lägenheten och visar alla rum. Men jag hann inte så mycket mer än såhär igår så ni får inte se nå mer ;)

RSS 2.0